Borgenär

Vad är en borgenär?

En borgenär är den som lånar ut pengar till någon annan. En borgenär är motsatsen till en gäldenär, vilket är den som lånar pengarna. Om du exempelvis lånar pengar från en bank betyder det att du är gäldenär och banken är borgenär.

Borgenär – Hur det fungerar

Ett lån är en sorts kredit som borgenären lånar ut till gäldenären under en bestämd tidperiod. Låntagaren betalar vanligtvis en ränta till borgenären som är en slags betalning för att få låna pengarna. För att få låna pengar behöver man oftast ha en någorlunda bra kreditvärdighet eftersom borgenären vill försäkra sig om att kunna få tillbaka de utlånade pengarna. För att ta reda på detta gör borgenären en kreditupplysning på gäldenären, där man bland annat tittar på inkomst, kapital och eventuella skulder och betalningsanmärkningar.

Som borgenär anser man ofta att tidigare skulder och anmärkningar är tecken på dålig återbetalningsförmåga. Det finns dock vissa borgenärer som godkänner gäldenärer med anmärkningar också. Vissa borgenärer kräver att ha ett säkrat lån. Det innebär att lånet är säkrat med en tillgång, exempelvis ett hus. Ifall gäldenären inte lyckas betala tillbaka lånet kan borgenären då ta huset och sälja det för att på så sätt få tillbaka sina pengar.