Bostadslån

För dig som funderar på att ta ett bolån eller för dig som vill hitta ett bättre lån istället för ditt nuvarande bolån (kanske för att minska dina räntekostnader), så kommer här lite tips och råd i ämnet bostadslån.

Skiljer sig bolåneräntorna åt?

Svaret är otvivelaktigt ja på den frågan. Det går alltid att förhandla när det finns marginaler och det gäller även på bolånet. Den som är bra på att förhandla och inte är i en underlägsen situation gentemot banken har en mycket större möjlighet att förhandla ned sin ränta på bolånet idag.

Eftersom bankerna inte är öppna med vad andra har lyckats förhandla till sig så blir det svårare för dig att veta vilka bolåneräntor som är möjliga att få till. Vi jobbar på att synliggöra och jämföra bankerna och ta upp aktuella nyheter inom området som kan hjälpa dig i dina förhandlingar med banken.

Ett bolån med några procentenheter lägre ränta kanske inte låter så mycket, men med tanke på att amorteringstiderna för bostadslån generellt brukar ligga på 30 år så hinner det bli mycket pengar som du i stället kunde ha använt för att betala av lånet snabbare. Därför så kan du göra en låneansökan hos flera olika banker för att sedan jämföra deras erbjudanden och hitta det bästa bolånet för just dig.

Att tänka på inför en bolåneansökan

Grundkraven för att man ska bli beviljad ett bolån är att man självklart har en ekonomi, där man klarar av att betala av lånet. Bankerna tittar på din kreditvärdighet samt vad du har för inkomster och tillgångar som kan göra banken tryggare när de väljer att låna ut pengar till just dig. Har du haft betalningsanmärkningar tidigare så kan det bli nej hos flera banker, medans andra banker har utformat en bolåneprodukt för dig med betalningsanmärkningar där man istället tittar på din framtida betalningsförmåga.

Bolån utan kontantinsats

Du undrar om man kan ta ett bolån utan kontantinsats? Svaret är dessvärre sedan 2010 rakt nej, det är inte längre möjligt enligt svensk lagstiftning att ta ett bostadslån utan kontantinsats. Hösten 2010 trädde bolånetaket i kraft som säger att man inte får belåna sin bostad till större andel än 85 %, resterande 15 % måste man idag betala i form av en kontantinsats.

Om du inte har några pengar till din kontantinsats så erbjuder banken ofta dig att låna till kontantinsatsen. Detta innebär i praktiken att du tar ett bolån utan kontantinsats, men räntan på de sista 15 % kommer vara mycket högre än vad den är för de första 85 %, eftersom banken nu inte har din lägenhet eller villa som säkerhet för denna del av lånet.

Kan jag ta ett huslån utan kontantinsats?

Ett huslån är också ett bolån, och kan därför inte heller belånas till högre grad än 85 %. Då huslånet är precis samma sak så måste du även här betala en kontantinsats för minst 15 % av husets värde. Enda sättet att komma runt detta är ett eventuellt blancolån som banken ofta kan erbjuda dig när du tar ditt huslån. Precis som vid ett vanligt lån för en lägenhet så kräver ett huslån en kontantinsats på minst 15 %.

Låna till kontantinsatsen

Om du inte skulle ha möjlighet att stå för kontantinsatsen som krävs för din nya bostad så erbjuder många banker dig möjligheten att låna till kontantinsatsen. Räntan på detta lån kommer dock troligen överstiga räntan på ditt bolån ganska rejält, det är därför viktigt att du gör en noggrann kalkyl över om du har råd att betala räntan för båda dessa lån, samt eventuell amortering du önskar betala på ditt bolån.

Blancolån för kontantinsats

Att ta ett blancolån för kontantinsatsen är ett sätt för dig att ta dig runt problematiken du eventuellt kan stöta på om du för närvarande inte har råd att betala de 15 % du enligt lag måste göra. Precis som nämnts ovan så kommer räntan troligen vara mycket högre än på de andra lånen du har, detta eftersom banken här inte kan ta bostaden som en säkerhet.

Köpa en bostad helt utan kontantinsats

Det är många som undrar om det finns möjlighet att köpa sin nya bostad utan att behöva betala någon kontantinsats. Svaret är tyvärr nej, då det sedan 2010 finns ett bolånetak som gör att banken inte får låna ut större andel än 85 % till dig som låntagare på ditt bolån.