Effektiv ränta

Vad är effektiv ränta?

Effektiv ränta är den totala kreditkostnaden under ett år på ett lån, det vill säga alla kostnader som kopplade till lånet. Detta kan exempelvis vara uppläggningsavgifter, faktureringsavgifter eller andra tillägg. Kostnader som långivare annars kan försöka dölja.

Hur effektiv ränta fungerar

Den effektiva räntan är ett sätt för låntagare att enkelt kunna jämföra olika lån, som ett sorts jämförpris. Den effektiva räntan hjälper till att visa ifall långivaren har några dolda kostnader eller avgifter. Därför ska man som låntagare alltid jämföra den effektiva räntan på olika lån för att försäkra sig om att inte bli lurad.

Jämförelse av effektiv ränta

Att jämföra den effektiva räntan på microlån – exempelvis smslån som vanligtvis endast har en låneperiod på 30 dagar – kan vara onödigt. Eftersom att låneperioden är så kort är kostnaden utslaget på ett ganska irrelevant. Vid mircolån är det enklare att helt enkelt bara jämföra vad de kostar för den utsatta perioden.

Att jämföra effektiv ränta kan däremot vara väldigt värdefullt vid stora lån som pågår länge, exempelvis bolån eller billån. Den effektiva räntan ger då en bra överblick över vilket lån som är det billigaste och det bästa alternativet för dig och dina behov.