Inkasso

Inkasso – Vad innebär det?

Om du har fått ett brev från inkasso innebär det att du har missat att betala exempelvis en faktura eller en skuld för ett lån. Att få ett brev från inkasso innebär att man har fått ett inkassokrav, vilket vanligtvis kostar runt 160 kronor. Om man hamnar hos inkasso är det viktigt att så snabbt som möjligt betalar innan förfallodagen, då skulden snabbt kan öka i form av ränta och avgifter. Utöver detta kan man även bli skyldig att betala dröjsmålsränta och påminnelsekostnad.

Inkasso – Hur fungerar det?

Vid ett inkassokrav medföljer ett inbetalningskort där man antingen kan välja att betala hela skulden direkt eller att betala av delar av den. Ifall detta inte betalas in riskerar man att få en betalningsanmärkning och att hamna hos Kronofogdemyndigheten. Att ha en betalningsanmärkning när man exempelvis ska söka lån kan vara komplicerat, se därför till att försöka undvika detta genom att betala in så snabbt som möjligt. Många långivare godkänner nämligen inte personer med tidigare betalningsanmärkningar.

Om du har hamnat hos inkasso

Ifall du hamnar hos inkasso är det viktigt att försöka betala av skulden, räntan och inkassokostnaden inom förfallodatumet. Om du inte har möjlighet att göra detta kan du försöka med att kontakta den som skickat inkassokravet och komma överens om en alternativ avbetalningsplan. Den som skickat inkassokravet har dock ingen skyldighet att gå med på detta.

Ifall du lyckas betala, men efter förfallodatumet, är det viktigt att ringa den som skickat inkassot och meddela om att betalningen är gjord. I annat fall kan du riskera att inkassokravet redan gått vidare till exempelvis Kronofogdemyndigheten eller att du får ytterliga förseningsavgifter. Spara därför alltid alla kvitton på de inbetalningar du gör.

Anser du att inkassokravet är felaktigt bör du så snart som möjligt bestrida det. Gör då en skriftlig anmälan på det du anser är fel och kontakta den som skickat kravet.