Kreditvärdighet

Kreditvärdighet – Vad innebär det?

Kreditvärdighet är ett sätt att mäta en lånsökandes betalningsförmåga. Det är alltså en beräkning som görs för att ta reda på hur en persons ekonomiska situation ser ut. När man exempelvis ansöker om ett lån är det vanligt att långivaren utfärdar en kreditupplysning på lånsökaren för att kolla dennes kreditvärdighet. Kreditvärdigheten presenteras i en skala från AAA till C, där AAA är bäst och C sämst.

Kreditvärdighet –Hur det fungerar

Som tidigare nämnts gör nästan alla långivare en kreditupplysning på deras låneansökare. Detta för att försöka bilda sig en uppfattning om den sökandes ekonomiska situation och förmåga att betala tillbaka lånet. För att undersöka detta använder sig långivaren av ett kreditupplysningsföretag. Detta företag tittar då på bland annat den ansökandes inkomst, kapital och eventuella tidigare skulder och betalningsanmärkningar. Efter att ha räknat ut den ansökandes kreditvärdighet avgör långivaren ifall de ska godkänna den sökande eller inte.

Varför används kreditvärdighet?

De flesta banker godkänner inte lånsökare som har tidigare skulder eller betalningsanmärkningar. Detta eftersom att en person med tidigare skulder uppenbarligen utgör en större risk för långivaren att inte få tillbaka sina utlånade pengar. Det finns dock vissa långivare som accepterar lånsökande med tidigare skulder också. Dessa väljer då att inte bara titta på om personen har tidigare skulder eller inte, utan väljer att titta på hela kreditvärdighetsanalysen. Det betyder att om man har tidigare skulder, men även har en stadig inkomst eller kapital så kan man ändå bli godkänd som låntagare.