Stora lån

Lär dig om olika typer av stora lån och långivare här. Få information om hur du tar ett stort lån och vilken långivare som passar dig och dina behov bäst.

Lån med säkerhet

Ett stort lån är vanligtvis ett säkrat lån. Det innebär att man säkrar lånet med det föremål som man tar lånet för. Till exempel om du tar ett bolån, säkrar du lånet med huset. Det innebär att om du inte lyckas betala tillbaka ditt lån i tid så har långivaren rätt att sälja huset för att på så sätt få tillbaka sina pengar. Det betyder även att du måste redovisa vad du köper för de lånade pengarna.

Blancolån

Med ett lån som inte är säkrat, ett så kallat blancolån, kan man däremot lägga pengarna på vad som helst. Det finns dock vissa långivare som lånar stora blancolån också.

Stora lån är generellt från 10 000 kronor och uppåt. Ett bolån, ett billån och ett båtlån är alla tre exempel på stora lån. När man tar ett stort lån gör långivaren oftast en kreditupplysning på lånesökaren. Detta för att ta reda på personens betalningsförmåga och försöka få sig en uppfattning om låntagaren kommer att kunna betala i tid. Vid en kreditupplysning tittar man på låneansökarens inkomst, kapital och eventuella tidigare skulder och betalningspåminnelser. Det här är särskilt viktigt vid stora lån eftersom att låna ut mer pengar är mer riskabelt för långivaren.

De flesta långivare har specifika krav på lånesökare, speciellt vid stora lån. Därför är det alltid viktigt att läsa igenom långivarens krav och villkor innan man ansöker om ett lån. Ett tips är att ta ett lån tillsammans med någon annan, till exempel din partner. Det är alltid enklare att bli godkänd ett stort lån om man söker tillsammans med någon annan.