Blancolån

Vad är ett blancolån kanske du undrar? Blancolån är motsatsen till ett säkrat lån. Det innebär alltså att man lånar pengar utan en så kallad säkerhet. Detta är inte så farligt som det låter, utan innebär bara att man inte lämnar en tillgång till banken som de kan ha som säkerhet ifall man inte lyckas betala tillbaka lånet.

Exempelvis står huset som säkerhet ifall man tar ett bolån. Det innebär att banken kan ta huset och sälja det för att få pengar ifall låntagaren inte lyckas betala tillbaka lånet. Vid ett blancolån finns däremot ingen sådan säkerhet för banken att ta till.

Varför blancolån?

Blancolån är vanligast vid microlån, såsom smslån. Det beror på att blancolån utgör en mycket större risk för långivarna att inte få tillbaka sina pengar. Därför är även räntan vid blancolån oftast mycket högre än vid ett säkrat lån. Vid ett blancolån kan låntagaren även välja precis vad denne vill lägga de lånade pengarna på. Så är inte fallet vid exempelvis ett bolån, då måste de lånade pengarna gå till köpet av huset.

Blancolån har blivit väldigt vanligt på senare tid, mycket på grund av de populära smslånen. Tidigare var det nästan omöjligt att låna pengar utan att ha något säkrat i lånet. Nedan finner ni en lista på topp 3 långivare som erbjuder blancolån. Du kan jämföra lägsta lånebeloppet och vad just det kostar:

Ansökningsprocess för blancolån

Att ansöka om ett blancolån är oftast en väldigt snabb och effektiv process. Det beror på att långivaren inte behöver kolla upp och följa vad de lånade pengarna går till, någon som annars måste ske vi ett säkrat lån. Återbetalningstiden för ett blancolån är vanligtvis runt 30 dagar, men kan vara uppemot 90 dagar beroende på långivare och lånets storlek.

För att bli beviljad ett blancolån krävs att du är över 18 år gammal och svensk medborgare. Oftast gör långivaren även en kreditupplysning på låntagaren för att se hur bra dennes betalningsförmåga är. Vid en kreditupplysning tittar man ofta på låneansökarens inkomst, kapital och eventuella skulder och betalningspåminnelser.

Om du överväger att ta ett blancolån borde du dock ha i åtanke att det är ett väldigt dyrt lån på grund av den högra osäkerheten för långivaren. Många långivare döljer även sina kostnader i höga straffavgifter, förseningsavgifter och andra avgifter, vilket gör att ett blancolån kan bli mycket dyrare än väntat.