Blancolån – Vad blancolån är och hur de fungerar

Blancolån, även känd som privatlån, är en typ av lån där ingen specifik säkerhet krävs från låntagarens sida. I de flesta traditionella lån, som bostadslån eller billån, fungerar en specifik tillgång (som ett hus eller en bil) som säkerhet för lånet. Det innebär att ifall låntagaren inte kan återbetala lånet, kan långivaren ta över tillgången för att kompensera för förlusten. Blancolån fungerar dock inte på detta sätt. I stället för att kräva en specifik tillgång som säkerhet, baseras beslutet om att bevilja ett blancolån huvudsakligen på låntagarens kreditvärdighet och betalningsförmåga.

Exempelvis står huset som säkerhet ifall man tar ett bolån. Det innebär att banken kan ta huset och sälja det för att få pengar ifall låntagaren inte lyckas betala tillbaka lånet. Vid ett blancolån finns däremot ingen sådan säkerhet för banken att ta till.

Varför blancolån?

Blancolån är vanligast vid mindre lån, till exempel smslån som har direkt utbetalning. Det beror på att blancolån utgör en mycket större risk för långivarna att inte få tillbaka sina pengar. Därför är även räntan vid blancolån oftast mycket högre än vid ett säkrat lån. Vid ett blancolån kan låntagaren även välja precis vad denne vill lägga de lånade pengarna på. Så är inte fallet vid exempelvis ett bolån, då måste de lånade pengarna gå till köpet av huset.

Blancolån har blivit väldigt vanligt på senare tid, mycket på grund av de populära sms lånen. Tidigare var det nästan omöjligt att låna pengar utan att ha något säkrat i lånet.

Nedan finner du en lista på topp 3 långivare som erbjuder blancolån. Du kan jämföra lägsta lånebeloppet och vad just det kostar:

  1. Lendo: Lendo är en av Sveriges största jämförelsetjänster för lån. De samarbetar med flera olika långivare och kan erbjuda blancolån på upp till 600 000 kronor med en återbetalningstid på upp till 15 år. Lendo erbjuder även möjlighet till att samla befintliga lån och krediter till ett enda lån.
  2. Freedom Finance: Freedom Finance är en jämförelsetjänst som erbjuder blancolån på upp till 500 000 kronor med en återbetalningstid på upp till 12 år. De samarbetar med flera långivare och gör det möjligt för kunden att jämföra olika lån och välja det som passar bäst.
  3. Advisa: Advisa är en annan jämförelsetjänst som erbjuder blancolån på upp till 500 000 kronor med en återbetalningstid på upp till 15 år. De samarbetar med flera olika långivare och kan hjälpa kunderna att hitta det bästa lånet genom att jämföra olika alternativ.

Alla tre företag har en enkel och smidig ansökningsprocess online och kan ge kunden svar på sin ansökan inom kort tid. Det är alltid viktigt att läsa igenom villkor och räntesatser noggrant innan man tar ett lån.

Ansökningsprocess för blancolån

Att ansöka om ett blancolån är oftast en väldigt snabb och effektiv process. Det beror på att långivaren inte behöver kolla upp och följa vad de lånade pengarna går till, någon som annars måste ske vi ett säkrat lån.

Du kan ansöka om blancolån på flera olika sätt, beroende på vilken långivare du väljer. Här är en generell beskrivning av stegen för att ansöka om blancolån:

  1. När du har hittat en lämplig långivare kan du fylla i en ansökan om blancolån på deras webbplats. Du kommer att behöva lämna personuppgifter, ekonomiska uppgifter och information om det lån du söker.
  2. Efter att du har skickat in din ansökan får du oftast ett lånebesked från långivaren. I beskedet får du information om om ditt lån har beviljats och vilken ränta som gäller.
  3. Om du accepterar villkoren i lånebeskedet och vill ta lån måste du signera låneavtalet. Detta kan du oftast göra digitalt på långivarens webbplats.
  4. När du har signerat låneavtalet kommer långivaren att betala ut pengarna till dig, antingen genom en banköverföring eller genom att sätta in pengarna på ett konto som du har angett.

För att bli beviljad ett blancolån krävs att du är över 18 år gammal och svensk medborgare.

Långivaren gör även en kreditupplysning på låntagaren för att se hur bra dennes betalningsförmåga är. Vid en kreditupplysning tittar man ofta på låneansökarens inkomst, kapital och eventuella skulder och betalningspåminnelser.

Om du överväger att ta ett blancolån borde du dock ha i åtanke att det är ett dyrare lån på grund av den högra osäkerheten för långivaren. Många långivare döljer även sina kostnader i höga straffavgifter, förseningsavgifter och andra avgifter, vilket gör att ett blancolån kan bli mycket dyrare än väntat.