Säkerhet

Vad innebär det att ta ett lån med säkerhet?

Att ta ett lån med säkerhet kallas även att ta ett säkrat lån. Det innebär att låntagaren lämnar något i säkerhet till banken. Exempelvis när man ansöker om ett bolån så lämnar man vanligtvis huset som en säkerhet till långivaren. Det betyder att om man inte lyckas att betala tillbaka lånet så har långivaren rätt att ta huset och sälja det för att på så sätt få tillbaka sina pengar.

Varför ta ett lån med säkerhet?

Att ta ett lån med säkerhet innebär ofta en lägre ränta för låntagaren. Det beror på att långivaren är mer säker på att få tillbaka sina utlånade pengar genom att denne kan sälja huset ifall låntagaren inte lyckas betala lånet. Att ha en låg ränta är gynnsamt för låntagaren, vilket är varför många gärna tar ett lån med säkerhet.

Låna med säkerhet

Att ta ett lån med säkerhet görs vanligtvis vid större lån. Det finns ett antal olika saker du kan använda som säkerhet när du tar ett lån, exempelvis din bostad, bil eller båt. Hur låg räntan för lånet blir beror på långivare, men även vad för säkerhet du har för lånet. Om du ska låna pengar för något med stort värde, såsom ett hus, kan du få en riktigt låg ränta. Detta eftersom att långivaren känner sig trygg med att på något sätt få tillbaka de lånade pengarna.

Kom dock ihåg att du inte kan låna hela värdet av ditt hus. Ett normalt bolån brukar ligga på runt 85% av det totala värdet för huset. Vid ett billån kan du ofta belåna cirka 80 % av bilens värde. Det procentuella värdet är lägre vid ett billån eftersom att en bil ofta minskar snabbt i värde.