Refinansiering

Vad innebär refinansiering

Refinansiering innebär att du tar ett nytt lån för att samla alla dina lån och skulder på. Du kan exempelvis refinansiera ditt bolån till ett annat med lägre ränta eller samla många smålån på ett och samma lån. Detta gör också att räntan blir lägre eftersom små lån ofta har hög ränta. Som låntagare är det därför mer fördelaktigt att ha ett stort lån än många små. Refinansiering används även för att täcka upp eventuella kreditkostnader genom att samla dina lån.

Refinansiering innebär inte att någon skuld eller betalningsanmärkning stryks, utan kan snarare hjälpa till att sänka din ränta. Refinansiering gör det också lättare att få en god översikt över sin ekonomi och därmed kunna ha bättre kontroll. Refinansiering underlättar för dig som låntagare genom att bara ha en långivare och därmed endast en inbetalning i månaden att hålla koll på, snarare än massa olika som ska betalas in vid olika tidpunkter.

Att samla alla lån på ett ställe innebär givetvis att den sammanlagda summan blir högre. Det betyder även att du i vissa fall kan få en längre låneperiod. Har du därför många smålån där låneperioden håller på att gå mot sitt slut kan det vara en god idé att refinansiera och försöka förhandla till sig en längre låneperiod. Nedan hittar du en lista på top 3 långivare som erbjuder refinansiering:

Refinansiering – Hur det fungerar

Om du överväger att refinansiera borde du först och främst ta reda på hur stora skulder du har kvar på dina olika lån. En god början är att gå till banken och ta reda på hur mycket dina olika lån kostar dig i månaden. Efter det kan du räkna ut ifall en refinansiering skulle löna sig och i så fall vilken sorts refinansiering av lånen som passar dig bäst.

Om du inte hittar någon bra refinansiering kan du istället prova att ta ett nytt, billigare privatlån för att täcka dina skulder. Tänk på att de flesta långivare erbjuder förmånligare lån, låneperioder och priser ifall ni är två som söker lån tillsammans.