Sms lån – Fördelar och risker med smslån

Sms lån jämförelse och överblick så att du enkelt kan hitta rätt. För att bli beviljad ett sms lån krävs det att du är 18 år eller äldre. Långivaren kommer förmodligen även kräva att du har en tillräckligt god privatekonomi för att kunna ta ett sms lån. Detta kontrolleras vanligtvis med en kreditupplysning.

Vad är sms lån?

Sms lån är en form av mikrolån. Detta innebär att lånesumman oftast är liten, men att det går snabbt att få pengarna till bankkontot. Eftersom ett sms lån är ett mikrolån, ligger lånesumman vanligtvis mellan 1000-10 000 kronor. Långivarna specificerar sig vanligtvis på en viss lånesumma och därmed bör du tänka över hur mycket pengar du behöver låna innan du väljer långivaren för ditt sms lån. Eftersom smslån är ganska dyra bör du heller inte låna mer än du behöver.

Ett smslån är ett blancolån vilket innebär att du inte behöver ge någon säkerhet eller pant som långivarna kan realisera till pengar, om du inte klarar av att betala tillbaka ditt smslån. Detta innebär att processen för att ansöka om ett smslån är väldigt enkel, men även att lånekostnaden är högre eftersom att den här sortens låneform är mer riskabel för långivaren.

Jämför sms lån innan du lånar

När du överväger ett sms lån borde du ha i åtanke att det är ett ganska dyrt lån. Många långivare döljer sina kostnader i olika avgifter och straffavgifter, vilket kan göra att ditt sms lån blir dyrare än förväntat. Om du exempelvis inte klarar av att betala tillbaka ditt smslån i tid kan långivaren debitera dig med en förseningsavgift. Kom därför ihåg att alltid jämföra och kolla upp kostnaderna rörande det sms lån du har tagit.

Återbetalningstiden för sms lån kan skilja sig mellan olika långivare, men ligger vanligtvis på 30 dagar. När du avgör var du ska låna pengarna bör du tänka efter under hur lång tid du vill låna dem. Om du vill låna under en längre period än 30 dagar finns det ganska få långivare du kan vända dig till, om det är så att du vill ta ett smslån. I detta fall kan en annan lånetyp, exempelvis ett privatlån, vara mer lämplig.

Långivarna skiljer sig när det kommer till regler gällande ansökarnas betalningsförmåga. Långivare som fokuserar på mindre lånesummor är mer benägna att godkänna sökande som sitter på obetalda lån än långivare som lånar ut större summor. Vissa långivare gör mer grundliga kreditupplysningar och kan neka sökande med tidigare skulder och betalningspåminnelser.

Tänk därför alltid på hur din situation ser ut när du jämför smslån och relevanta långivare, men kolla även upp deras villkor och krav gällande kreditvärdighet. Det kan ta lång tid att ansöka ett smslån om din situation inte matchar långivarnas krav.

Hur smslån fungerar

För att ansöka om ett smslån behöver du vanligtvis fylla i en kort och enkel ansökningsformulär, antingen online eller via sms.

Ansökningsformuläret kräver ofta grundläggande information såsom:

  • Namn
  • Personnummer
  • Adress
  • Inkomst
  • Kkontaktuppgifter

När du har skickat in din ansökan, kommer långivaren att genomföra en kreditupplysning för att bedöma din kreditvärdighet och förmåga att återbetala lånet.

Vissa smslångivare använder kreditupplysningsföretag som inte delar uppgifter med UC (Upplysningscentralen), till exempel Bisnode eller Creditsafe vilket innebär att ansökan inte påverkar din kreditvärdighet hos UC.

Om din ansökan godkänns, kommer långivaren att skicka dig ett låneavtal som innehåller detaljer om lånebeloppet, räntan, avgifter och återbetalningstid. Du bör läsa avtalet noggrant och se till att du förstår villkoren innan du accepterar lånet.

När du har accepterat låneavtalet, kommer långivaren att överföra pengarna till ditt bankkonto.  Utbetalningstiden kan variera mellan olika långivare, men många smslån har direktutbetalning, vilket innebär att du kan få pengarna på ditt konto inom några minuter eller timmar efter att lånet godkänts.

Återbetalningstiden för sms lån är vanligtvis kort, ofta mellan 30 och 90 dagar.

Du bör vara medveten om att räntorna på smslån ofta är höga, vilket gör det viktigt att återbetala lånet i tid för att undvika ytterligare kostnader och påverkan på din kreditvärdighet.

Smslån är utformade för att hjälpa dig att lösa en tillfällig ekonomisk kris och bör inte användas som en långsiktig lösning på ekonomiska problem.